Návštěva Motomuzea v Chlumčanech

14.07.2013 08:12

Letošní sezóna je taková nejaká splašená. Nejprve nekonečná zima, pak nekonečné deště, pak zase pár dnů tropy . . . prostě nám motorkářům dvakrát moc nepřeje. A to je i jeden z důvodů, že letos nějak není čas a chuť trénovat na MX a enduro, pak člověk naskočí rovnou do závodu a to je mazec. Vyjížďky letos také nějak váznou, ale několik už jich přece jen za sebou máme.

První letošní vyjížďku jsem jel Prvomájovou jízdu, neboli otevírání silnic v Plzni, a to na Bigu. Druhá, týden poté, byla v režii karlovarských Lion Bikers, kde jsem zase provětral CBR. Pak jsme s Pavlem a Jirkou projeli kousek Domažlicka a Pošumaví, pěkná vyjížďka byla s Lí a Petřičákem, kde jsme ostrým tempem projeli západní Čechy a část SRN (cca 350 km). No a včera nádhera pro mé srdíčko, návštěva motomuzea v Chlumčanech.

Sraz byl v Mariánkách na Texacu v 10:00 hodin. Sešlo se 7 strojů a Míla jako batůžek. Cesta do Chlumčan vedla přes Planou, Stříbro, Stod a Dobřany. Přivítala nás nenápadná vilka se zámkovou dlažbou a decentním nápisem Galerie motocyklů. Rodinné muzeum (otec a syn) působí naprostou dokonalostí a připadáte si jako při prohlídce zámku. Vše krásně upravené, vše má své místo a celkový dojem? Neuvěřitelné, že malý český člověk tohle dokáže "sám" bez pomoci a různých mizerných dotací . . . Jednou větou řečeno "Pánové, já smekám, je to nádhera".

Tak a teď pár slov ke sbírce. V první řadě najdete celou, zdůrazňuji slovo CELOU, řadu motocyklů Jawa, a to již od prvního půlitru Rumpál (1929) hned ve dvou provedení, jednou sólo, podruhé se sajdou. Jak mi pan majitel řekl, jedná se o original motocykly, žádné repliky, jako tomu bývá v jiných sbírkách. Jawičky pokračují přes 175 Villiers (1934), následně stejný model již s motorem Jawa, Pak zde najdete celou předválečnou řadu 175 a 250. Zastavil jsem se u motocyklu Jawa Robot, následně Duplex blok, Pérák . .  A takhle bych mohl pokračovat až do sedmdesátých let.

U druhé stěny najdete naši druhou mocyklovou značku, strakonickou ČZ. Zde je mnoho motocyklů v original stavu bez renovace a hlavně bez zásahu parazita zvaného "kutil kurvítko". Sbírka je opět nádherná, a to od "Kaktusu" (název vznikl podle tvaru válce), přes populární poválečné 125 a 150, až ke klenotům ČZ 500, kterých se opravdu moc nevidí.

V prostřední řadě se pánová zaměřili na motokros, a to opravdu se vším všudy. Řadě vévodí krásné motocykly ESO z Divišova a pak už ta moje krevní skupina. Kompletní řada všech motokrosových ČZ, které v šedesátých a sedmdesátých letech ovládaly motokrosový svět. Kazdý motocykl je zde v kubatuře 250 i 360 (později 380), nechybí ani "dváca", když ji ve Strakonicích doplnili do řady. Našel jsem zde i motocykl, na kterém závodím já, tedy 250/513, ovšem v úplném originálu, jako kdyby byla právě vybalená z přepravní bedny. Tato krásná řada končí motocyklem 125/519 z roku 1989, kdy byl vývoj sportu v ČZ definitivně ukončen.

Najdete zde i několik strojů Praga a pák kousků jiných značek. Bylo by to povídání na hodně dlouho a také povídání s majiteli bylo více než příjemné. Zkrátka je strašně krásné vidět, jak v dnešní uspěchané době dokáže někdo zastavit a věnovat se něčemu, co opravdu miluje, tedy československým motocyklům. Pánové, chtěl bych Vám za celou naší partu moc poděkovat za přátelské, řekl bych až rodinné přijetí ve Vašem překrásném světě motocyklů a těším se na další setkání.

Kompletní fotogalerii najdete ZDE